top of page
Zoeken

Gezinsleven in de Giechelmodus: Een Luchtige Gids voor Gezinsharmonie

Bijgewerkt op: 15 okt. 2023

Welkom in de wonderbaarlijke wereld van het gezinsleven, waar plannen een kunst is en chaos de norm. Als jij, net als velen van ons, wel eens het gevoel hebt dat je gezin een kudde energieke puppy's is die alle kanten oprennen, dan ben je hier op de juiste plek. We gaan je niet overspoelen met diepgaande filosofieën of perfecte strategieën. Nee, hier bied ik je een luchtige, beetje gekke handleiding voor het plannen van een leuk gezinsleven, dat als het kan ook nog in balans is. Zonder energieke puppy's, zonder plasjes op de vloer...


De Kunst van het 'Ja, Maar...'


Menig naslagwerk over communicatie verbiedt ons deze regel. Wel, ik doe net als die kinderen van jou ook al eens graag tegendraads! Leer de kunst van het subtiel weigeren zonder echt nee te zeggen. "Ja, schat, ik wil graag met je nieuwe speelgoed spelen, maar laten we dat morgenochtend doen als we allemaal goed uitgeslapen zijn." Het is een kunst, geloof me, en het voorkomt tranen en drama's. Tip van Flip, leg vooral de reden bij jezelf. Dus niet: "Morgen, want nu ben je moe en onuitstaanbaar!" (ik geef toe, die gedachte passeert hier ook vaker dan mij lief is). Maar probeer eens na te gaan waarom je het zelf niet ziet zitten. Misschien heb je nog een heleboel karweitjes te doen, misschien ben je zelf moe,... Communiceer dit vooral eerlijk. Kinderen mogen weten dat je niet altijd die energieke ouder bent én ze leren op die manier dat grenzen stellen mag. Win win, lijkt me toch?!


De Magie van de Geheime Snackvoorraad


Deze week nog... Man lief ging naar de winkel en bracht mijn favoriete koekjes mee. Heerlijk toch, die man van mij! Intussen in dat drukke bestaan, na 2 dagen eindelijk richting de kast gaan om dan te ontdekken... De doos is... leeg. Empty, vide, alias geen koekjes. Mijn primitieve brein werd wakker, het kind in mij stond op. Ik ging nog net niet rollen over de vloer. Mijn hoofd had NU nood aan die koekjes.

Ieder gezin heeft een geheime snackvoorraad nodig. Een verborgen plekje waar je af en toe stiekem naartoe kunt sluipen als de kinderen in bed liggen en je gewoon wat chocolade of chips nodig hebt om de dag door te komen. Het is als een mini-vakantie, maar dan in je eigen voorraadkast. Ik weet het al langer dan vandaag, maar wees gerust, het is mijn werkpuntje voor komende week.


De Kracht van de 'Magische Woorden'


"Opruimtijd!" zijn de magische woorden die de rommel in huis laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Leer deze woorden en gebruik ze strategisch. Voeg een wedstrijdelement toe, bijvoorbeeld wie het snelst zijn speelgoed kan opruimen. Voor je het weet, is de woonkamer weer bewoonbaar. Of niet?

Ik geef het toe, deze is een beetje zoeken. Ik stond in het verleden ook al vaker met mijn ingebeelde magische staf te zwaaien zodat het zou gebeuren. Helaas... Maar intussen vonden wij ons dingetje hier wel. Mijn jongste 2 kinderen, alias de grootste rommelmakers, zijn nogal muzikaal. Ze zingen en dansen de hele dag door. Het moet ergens in de eerste of tweede kleuterklas geweest zijn dat mijn zoontje naar huis kwam met een opruimliedje. Geen idee of het correct was, maar sindsdien zingen we soms met z'n vijfen uit volle borst... "Deeeeeee.... spulletjes in de bak, de spulletjes in de bak. Viva Victoria, de spulletjes in de bak!" Ik zocht het wereldwijde web al vaker af, maar vond het voorlopig nog niet terug. In dat geval is het gewoon ons vreemde trekje dan maar.


De Dans van de Flexibele Planning


Planning. Het doet velen de haren rechtop komen. Ik word er warm van... Vroeger was het meer plannen dan uitvoeren, maar intussen vond ik al aardig mijn draai. Mijn grote geheim voor succes? Plan, maar wees flexibel. Gezinsleven is als een dans; soms moet je de pas aanpassen. Plannen voor een picknick in het park? Natuurlijk! Maar als het regent, verplaats je gewoon de picknick naar de woonkamer. Dansen tussen regendruppels is optioneel.


Het Geheime Wapen: Familievergaderingen


Wij doen ze wekelijks. Zondag na de Scouts terwijl we kroketten eten. Anderen hebben er minder nood aan. Organiseer maandelijkse familiebijeenkomsten waar iedereen zijn zegje kan doen. Dit is de plek waar beslissingen worden genomen, van wie de afstandsbediening krijgt tot waar de volgende familievakantie naartoe gaat. Kinderen voelen zich gehoord en volwassenen krijgen inzicht in de ondoorgrondelijke logica van kinderbreinen. En als het even kan, zet wat op papier. Wij hebben er een boekje voor. Dat maakt het concreet en moeilijker om ervan af te wijken. Kinderen denken echter in termen van "afspraak is afspraak". Profiteer daar dan maar van!Laten We Samen Plannen!


Glimlachend gelezen? Geweldig! Maar laten we eerlijk zijn, dit is slechts het topje van de ijsberg van gezinsplanning. Wil je echt de magie van mijn systeem ontdekken? Laten we een afspraak maken. Samen gaan we jouw gezinsplanning verkennen. Het wordt leuk, het wordt chaotisch, en het wordt onvergetelijk.

Bereid je voor op een gezinsleven dat even gestructureerd als fun is!
32 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page