top of page
Zoeken

Stressvrij de Feestdagen door: Vind die innerlijke rust

De feestdagen zijn vaak gevuld met plezier, gezelligheid en samenzijn, maar voor velen kan het ook een bron van stress en overweldiging zijn. In deze periode van het jaar lijkt de druk om aan de verwachtingen te voldoen en alles perfect te laten verlopen soms overweldigend. We moeten er piekfijn uitzien, je huis moet kraaknet zijn, het eten van een sterrenniveau en last but not least, voor 12 uur slapen is een absolute no-go! Als stress- en burn-out coach begrijp ik hoe belangrijk het is om bewust om te gaan met deze uitdagingen. Laten we samen een kijkje nemen hoe je deze feestdagen stressvrij en met innerlijke rust kunt doorkomen.


Herken de Signalen van Stress


Het begint allemaal met bewustwording. Sta stil bij de signalen van stress die je ervaart. Zijn het slaapproblemen, prikkelbaarheid of een constant gevoel van spanning? Door deze signalen te herkennen, kun je proactief stappen zetten om ermee om te gaan. Soms moedig ik zelfs aan om je stressoren te gaan opschrijven. Zowel wat jouw stress triggert, als hoe je de stress uit. Ik zie vaker dan je denkt dat stress zich deze periode uit in het geïrriteerd geraken door zij die je het liefst van al ziet. Met vaak alle gevolgen vandien. We zijn prikkelbaar en werken dit op elkaar uit. Wat zeiden ze ook al weer over een tijd van vreugde en vrede...? Right!


Stel Realistische Verwachtingen


De druk om alles 'perfect' te maken tijdens de feestdagen kan enorm zijn. Herinner jezelf eraan dat perfectie niet bestaat en stel realistische verwachtingen. Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal dat ene familielid wiens kerstboom lijkt te zijn ontsnapt uit een tijdschriftcover, terwijl de onze meer lijkt op een moderne kunstinstallatie met een lichte voorkeur voor assymmetrie. Als jouw idee van "versieren" betekent dat de kerstverlichting in de knoop zit en de kerstballen een eigen wil hebben, dan ben je niet alleen. Ik vind het geweldig al die sfeer in huis, ik haat het daarentegen om de kerstboom te zetten. Dus ik laat dit meestal over aan de kinderen. Je kent het wel, die gezellige beelden van pijs en vree terwijl men de kerstboom samen zet? Not! Mijn kerstboom ziet er elk jaar uit alsof hij een wilde dansnacht heeft gehad, maar hij heeft karakter, toch? En laat ons eerlijk zijn, wanneer ik een instagramwaardige foto van mijn kerstboom wil maken, neem ik hem gewoon van zijn beste kant. Het is oké om niet alles onder controle te hebben. Focus op wat echt belangrijk is en wat haalbaar is voor jou.


Laten we samen toasten op onze charmant wanordelijke kerstdecoraties en de realiteit omarmen: perfectie is zó 2010!"


Plan Momenten van Zelfzorg


Midden in de chaos van de feestdagen is het als een ware superkracht om bewust tijd voor jezelf te claimen. Denk aan zelfzorg als een mini-escaperoom uit de feestelijke drukte. Dus gooi die kruimelige kerstkoekjes opzij, leg je telefoon weg (ja, echt waar), en geef jezelf de toestemming om een beetje 'ik-tijd' in te plannen.

Misschien is het een vijfminuten-dansfeestje in je woonkamer op foute kerstliedjes. Of een warm bad waarin je jezelf toevertrouwt aan de mysterieuze krachten van badschuim. Of misschien heb je meer zin om jezelf te verliezen in een goed boek waarvan de pagina's even ontsnappen aan de realiteit. Wat het ook is, maak van deze momenten een prioriteit, want laten we eerlijk zijn, 'kerststress' is geen traditie die we willen doorgeven. Dus, haal diep adem, omarm je innerlijke rustzoekende superheld, en geef jezelf toestemming om even te ontsnappen aan het feestgedruis."


Stel Grenzen en Zeg Nee


Het is oké om grenzen te stellen en nee te zeggen tegen activiteiten of verplichtingen die te veel zijn. Prioritizeer wat echt belangrijk is voor jouw welzijn. Familie en vrienden zullen begrip hebben voor je behoefte aan ruimte en rust.


Zoek Ondersteuning


Het is niet nodig om alles alleen te dragen. Zoek steun bij vrienden, familie of overweeg professionele begeleiding als de stress te veel wordt. Als stress- en burn-out coach sta ik klaar om te helpen bij het ontwikkelen van strategieën om deze uitdagende periode te doorstaan.


Deze feestdagen hoeven geen bron van stress te zijn. Met bewuste aandacht voor je eigen behoeften en het implementeren van zelfzorgmomenten kan je genieten van een meer ontspanning in dit al bij al toch fijne seizoen. Onthoud dat het oké is om hulp te vragen en dat innerlijke rust binnen handbereik ligt. Laten we samen streven naar een stressvrijere en meer gebalanceerde start van het nieuwe jaar.

Voor meer ondersteuning bij stress en burn-out, laten we samen werken aan jouw welzijn.
24 weergaven0 opmerkingen

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page